Skip to main content Skip to footer

Blåmuslinger som løsning på problemer med havmiljøet – upcycling til foder og gødning

Høje næringsstofkoncentrationer udfordrer livet i danske farvande. NordInvent i Næstved vil, i samarbejde med partnere i Closing Loops, bruge blåmuslinger til at optage næringsstoffer og omdanne dem til foder og organisk gødning

Skabertrangen er til at få øje på i NordInvents nye lokaler i et industrikvarter i Næstved. Lokalerne er under renovering, og midt mellem malerruller og flyttekasser står procesudstyret fra et netop veloverstået testforsøg klar til rengøring.
Marianne Hansen er salgs- og CSR-ansvarlig hos den sydsjællandske virksomhed, der udvikler og leverer løsninger inden for foodtech, og som lige nu deltager i et værdikædesamarbejde gennem Closing Loops-programmet.

»Næringsniveauerne i vores farvande er et kæmpeproblem, som vi i NordInvent gerne vil være med til at finde løsninger på. Blåmuslinger er ret gode til at filtrere de overskydende næringsstoffer fra vandet, og så optage dem i sig selv. Men vi skal jo også finde noget klogt at bruge muslingerne til efterfølgende, for vi kan ikke spise dem alle, selvom de smager virkelig godt«, forklarer Marianne Hansen over en kop kaffe på kontoret.

Upcycling af muslinger

Det ligger i virksomhedens dna at finde veje til at opgradere lavværdi- til højværdiprodukter. Derfor lå det lige til højrebenet at gå ind i dette værdikædesamarbejde gennem Closing Loops, hvor NordInvent samarbejder med andre aktører i hele værdikæden om at nytænke værdien af vandets ressourcer.

Partnerne finder sammen nye metoder til, hvordan man – gennem muslingerne – kan opgradere næringsstoffer fra havet til fx fiskefoder og gødning, der har en højere værdi, og som efterfølgende ledes tilbage i det cirkulære kredsløb.

Processen kræver, at man kan separere de forskellige fraktioner fra de næringsrige muslinger, så man kan ekstrahere en såkaldt ’muslingejuice’, der i våd eller tør form kan fodres til soldaterfluelarver hos samarbejdspartneren Enorm, ved Horsens, som er en af verdens største insektfarme.

»Idéen er, at soldaterfluelarverne skal mæske sig i juicen, og blive store - og proteinrige, ikke mindst. Det gør dem velegnede som fiskefoder i fx dambrug, ligesom det organiske affald, laverne efterlader, som vi kalder ’fras’, kan bruges som organisk gødning. Således skaber vi nye produkter og øger hele tiden værdien af de næringsstoffer, der gør stor skade, når de er koncentreret i havmiljøet«, fortæller Rikke Holm Hedekær fra NordInvent, der som fødevareteknologiingeniør er travlt optaget af at validere procesudstyret, der kan få det hele til at ske.

Fra granitmorter til toptjekket procesudstyr

NordInvent er netop nået i mål med første del af projektet, der har drejet sig om at udvikle procesudstyret. Næste milepæl er nu at teste, hvordan løsningen kan opskaleres, så man kan udvinde tilstrækkelige mængder ’muslingejuice’ til at gennemføre de nødvendige fodertests, som DTU Aqua står for, før Enorms soldaterfluelarver kan mæske sig i de alternative proteiner og blive til fiskefoder.
»Vi er gået fra at knuse en håndfuld muslinger i en granitmorter fra køkkenet til nu at kunne håndtere ½-1 ton muslingespat  i pilotskala. Det er en sindssyg spændende proces at få det hele til at spille, så de næste led i værdikæden nu kan komme videre med deres udviklingsarbejde«, uddyber Marianne Hansen.

Ud over NordInvent, Enorm og DTU Aqua deltager også Aurelis og Business Lolland-Falster i værdikædesamarbejdet. 

Cirkulære løsninger gennem hele værdikæder

Værdikædesamarbejderne i Closing Loops går på tværs af virksomheder og brancher for at udvikle cirkulære løsninger, som reducerer CO2 og affaldsmængder. Closing Loops medfinansieres af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og indsatsen er en del af, at vi i Danmark skal øge cirkulariteten for at følge trop med andre europæiske lande  og i øvrigt nå de opstillede klimamål.

Netop behovet for at optimere brugen af vores bioressourcer og de sidestrømme, fødevareindustrien producerer, har været afgørende for NordInvent:

»Vores motivation for at gå ind i Closing Loops handler meget om at gøre noget for vandmiljøet, samtidig med at vi kan være med til at forløse et uudnyttet potentiale for et ’lavværdiprodukt’, som muslingespat traditionelt ses som. Der er en masse muligheder for vores procesudstyr i fødevareindustrien, da der er så mange sidestrømme, udstyret kan være med til at skabe nye højværdiingredienser af, og som i sig selv kan være mere værd end den primære produktion. Her er Closing Loops med til at finde én af vejene«, fortæller Marianne Hansen.

Sammen står vi stærkere: Flere partnere skaber flere muligheder 

Både Marianne Hansen og Rikke Hedekær opfordrer flere virksomheder til at få deres værdikæder med og sammen udvikle nye cirkulære løsninger gennem Closing Loops-programmet.
»Det er vildt spændende, særligt fordi der er fokus på hele værdikæden, så vi kan lave et større projekt, end hvis det var os alene. Vi har fået meget mere indsigt i, hvad de andre laver, og hvordan det kobler til vores egne løsninger. Man har bare mange flere muligheder, fordi der sidder flere med om bordet«, forklarer Rikke.
Marianne uddyber, at selvom værdikædesamarbejdet handler om at udvikle nye løsninger sammen med de andre aktører i værdikæden, kan det også bidrage til at styrke fokus på ens egen virksomhed:
»Vi har som et eksempel haft mulighed for at deltage på Loop Forum, hvor vi har kunne vise, hvad vi laver, og hvad vi kan til en masse nye mennesker – både potentielle kunder og fremtidige samarbejdspartnere. Vi er jo alle en del af mange andre værdikæder også, hvor vi kan optimere nye løsninger og nye sidestrømme«.

Vil din virksomhed også i gang med et værdikædesamarbejde?

Præcis som NordInvent og deres værdikæde gør med deres innovative brug af blåmuslinger til forbedring af havmiljøet og upcycling, kan andre SMV’er også skabe nye cirkulære løsninger ved at samarbejde på tværs.

Lige nu er 2. ansøgningsrunde åben for værdikæder, der ønsker at samarbejde om nye cirkulære løsninger. Her kan danske virksomheder få 50 procent i støtte til projektbudgetter op til 3 millioner kroner. 
Puljen kan søges frem til 1. oktober 2024 og igen til februar og i april 2025.

Ligeledes kan virksomheder inden 2. december søge om kortere Værdikæde-tjek, der gør det muligt hurtigt af afklare, hvordan man kommer videre med et cirkulært værdikædesamarbejde. 

Pladserne var hurtigt fyldt, da de første 26 værdikædesamarbejder blev lanceret i 2023, og programleder for Closing Loops Kathrine Lykke Kirk fra Food & Bio Cluster Denmark ser frem til at få endnu flere virksomheder med:

”Det er en kæmpe fornøjelse at følge NordInvent og hele værdikæden samt alle de øvrige projekter, som allerede er i gang. Vi glæder os til at få flere virksomheder med i de afklarende Værdikæde-tjek og nye værdikædesamarbejder, så endnu flere kan tage hul på de mange cirkulære løsninger, der fremover skal danne basis for både forandring og forretning«, fortæller Kathrine Lykke Kirk.

 

NordInvent:

Hjemmebane: Kontor i Søborg og mekanisk fremstilling i nye lokaler i Næstved.

Idé: Forbedring af havmiljøer gennem muslinger og videre processering af muslingespat som alternativ proteinkilde til foder og andre organiske produkter.

Hvad er ’grønt’ ved virksomheden: Mindske fødevaretab og ressourcespild gennem processering af sidestrømme fra fødevareindustrien.

Baggrundshistorie: Etableret i 2020 af Lars Hansen sammen med sin mor Marianne Hansen, virksomheden beskæftiger i dag 9 medarbejdere.

Medlem af Food & Bio Cluster siden 2021.

For at komme i mål med vores klimaambitioner er det afgørende, at vi reducerer CO2 og i forlængelse heraf får meget mere ud af de ressourcer, vi har. Vores ressourcer skal i højere grad genbruges, og det kræver tekniske løsninger. Det er det, som NordInvent kan bidrage til, så man på tværs i værdikæderne kan udnytte og re-processere de mange sidestrømme fødevareindustrien genererer hvert år.

Conny Hanghøj, Senior Innovation Manager i Food & Bio Cluster og KAM for NordInvent gennem Closing Loops

Vil du vide mere? Så kontakt

Conny Hanghøj

Senior Innovation Manager | Food & Bio Cluster Denmark og Closing Loops
cha@foodbiocluster.dk

Tlf. 50 98 00 37

Læring

  • Hvordan man kan drage nytte af naturens egne løsninger og skabe ny værdi med de sidestrømme, de genererer.

  • Bedre udnyttelse og genanvendelse af bioressourcer er afgørende for at sikre bæredygtighed og grøn omstilling.

  • Med et værdikædesamarbejde kan man udvikle og integrere løsninger i et cirkulært setup på tværs af flere partnere – kræfterne puljes mod et fælles og praksisnært mål.