D. 29. og 30. april mødes erhvervsliv, politikere og fagfolk på LOOP Forum, som vil accelerere den cirkulære overgang på tværs af brancher.
Debatten på Christiansborg var en forløber til dagene på LOOP Forum.
Oplægsholdere og debattører var:
- Katherine Richardson. Professor i biologisk oceanografi ved Københavns Universitet og leder af Queen Margrethe’s and Vigdís Finnbogadóttir’s Research Centre on Ocean, Climate, and Society (ROCS). Fra 2OO8-1O formand for Regeringens Klimakommission og fra 2O15- 2O25 medlem af Danmarks Klimaråd. I 2O16 udnævnt som medlem af det ekspertpanel, som FN’s Generalsekretær nedsatte til at udarbejde The Global Sustainable Development Report 2O19. Hun er desuden en af arkitekterne bag de Planetære Grænser.
- Jakob Kløve Keiding, Chefkonsultent hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). Det er en uafhængig forsknings- og rådgivningsinstitution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som har til formål at opbygge viden om spørgsmål relateret til forsyning og knaphed af råmaterialer samt at levere løsninger på fremtidige råstofudfordringer.
- Iben Kinch Sohn, Teamleder for cirkulær økonomi, Dansk Industri og medlem af Strategisk Forum hod Closing Loops.
- Mads Twomey-Madsen, SVP Global Communication and Sustainability, Pandora
- Marianne Bigum, MF, cirkulær økonomiordfører, SF
- Kim Edberg Andersen MF, miljøordfører, Danmarksdemokraterne
- Gunvor Wibroe MF, Ligestillingsordfører, Socialdemokratiet

Hermed følger en række pointer fra debatten i vilkårlig rækkefølge og frit efter skribentens forståelse af, hvad der blev sagt. Brug det som inspiration til at dykke endnu mere ned i cirkularitet – fx ved at læse om Closing Loops’ mange værdikædesamarbejder eller ved at besøge LOOP Forum.
- Cirkulær omstilling er en lang rejse. Mange spørger stadig, om det virkelig er nødvendigt, selv om der er masser af dokumentation for, at ja, det er det. Derfor er der stadig lang vej til at få cirkulær økonomi prioriteret politisk.
- Undgå tunnelsyn på klima – der skal også ses på ressourcer. Dette handler ikke kun om miljø. Det handler i høj grad også om sikkerhedspolitik, forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
- Ressourceeffektivitet er nøglen til konkurrencekraft og forsyningssikkerhed, men vi gør ikke nok ved det. Vi begynder at indse, at vi er en del af et øko-system – og det haster med at ændre adfærd. Men vi snakker for meget, og handler for lidt. Fx diskuterer vi, hvor de planetære grænser skal være, og imens overskrider vi dem mere og mere og mere…
- Vi er ved at indse, at vi er en del af et øko-system, men vi talte allerede om det i 1970´erne og det blev tydeliggjort i Brundtland-rapporten i 1988. For vores egen skyld skal vi ændre adfærd – fra nu af og i al evighed! Der findes ingen løsninger. Vi lever af jordens ressourcer, og det skal erkendes og løses hurtigst muligt.
- Alt hvad vi forbinder med moderne civilisationer, er opstået i de sidste 12.000 år. I den tid har temperaturen varieret en halv grad. Nu ser vi ind i en stigning på 2-3 grader – det kan ændre levevilkårene på jorden - for ingen kender konsekvenserne. Derfor er de planetære grænser nødvendige. De er defineret i 2015 – og siden da, er de overskredet mere og mere. Imens vi diskuterer, hvor grænserne skal være, overskrides de gang på gang.

- Politikere har et ansvar, men det har alle andre også. Som individer må vi ikke se cirkularitet som afsavn – vi skal bare lære at bruge vores ressourcer mere effektivt. Vi kan ikke bruge den undskyldning, at andre skal gøre noget.
- Klima og biodiversitet bør integreres i AL lovgivning.
- Bureaukrati & bøvl står i vejen for omstillingen.
- Det er en kæmpe udfordring, at grøn omstilling kræver mange råstoffer. Fx bruger el-cykler mange ressourcer, så for at nå den grønne omstilling, giver man køb på andre principper. Der er meget modsatrettet og komplekst, som vi skal navigere i.
- Vi løber ikke tør for mineralske råstoffer nu og her, men der kan opstå flaskehalse. Og man får ikke lige fat i dem. At starte en ny mine tager typisk 10-15 år.
- EU er stærkt afhængig af import af kritiske råstoffer. Derfor står vi i en meget sårbar situation.
- Den gode nyhed: Der ER råstoffer i Europa. Den dårlige: At Kina sidder på udvindingen. Hvis vi selv får minedrift, har vi mere kontrol i forhold til både ansvarlig produktion og forsyningssikkerhed.
- Danske virksomheder har et stort potentiale, men det er et problem at skalere de cirkulære forretninger.
- Det er svært at ændre vaner og adfærd – både for virksomheder og forbrugere.
- Der mangler politisk retning og vision for cirkulær omstilling. EU bevilliger penge og har fokus, men vi skal understøtte det nationalt; herunder skabe en strategi.
- Hvad vil batte allermest? At sætte skub i offentlige grønne indkøb.
- Økonomi er ikke et incitament for virksomheder; de gør det, fordi de tror på, det kan betale sig på et tidspunkt.

Læring
- Cirkulær økonomi er nødvendig, men mangler politisk prioritet og strategisk retning
- Ressourcer, sikkerhed og konkurrenceevne er centrale – men handling halter bagved ordene
- Planetære grænser overskrides; omstilling haster, og alle har ansvar for at ændre adfærd