Skip to main content Skip to footer

Festivalgæster sorterede ét ton tekstil

Closing Loops-samarbejde høster værdifulde erfaringer på Roskilde Festival

Hvordan kan genbrugstøj blive til bæredygtigt merchandise?
Closing Loops tog til Roskilde Festival for at afprøve løsninger i praksis – sammen med dem, der skal bruge dem.

Roskilde Festival er kendt for at være et laboratorium for afprøvning af nye ideer og koncepter inden for bæredygtighed og cirkulær økonomi. I år er flere af Closing Loop’s værdikædesamarbejder repræsenteret på de støvede marker i Roskilde, hvor 130.000 gæster traditionen tro fester sig igennem syv dage med musik, lunkne øl og ’orange feeling’.

 

Fra tøjcontainer til merchandise

Et af Closing Loops værdikædesamarbejder, der samarbejder med Roskilde Festival er ’Fra husstandsindsamlede tekstiler til værdiskabende merchandise’ (CØ156).

En af partnerne i værdikæden, Copenhagen Merch Studio, producerer i forvejen merchandise til Roskilde Festival. Under det mere mundrette navn Remerch samarbejder de med projektets øvrige partnere om at lave en kollektion af genbrugte tekstiler, der skal sælges som merchandise på næste års Roskilde Festival.

Tekstilerne stammer fra en anden partner i projektet, Trasborg, der indsamler og sorterer tekstiler fra deres tøjcontainere. Det bedste tøj bliver solgt i genbrugsbutikker, imens resten bliver sorteret i forskellige kategorier. Tøjet til Remerch projektet er det, der ikke vurderes at kunne sælges i genbrugsbutikker, men stadig har potentiale til at blive genbrugt.

 

Et ton tekstiler sorteret af festivalgæster

Esben Licht er CEO og medstifter af Copenhagen Merch Studio og projektleder på værdikædesamarbejdet. Vi mødte ham på festivalens campingområde, hvor han faciliterede en workshop, der inviterede festivalgæsterne til at sortere ét ton tekstiler ud fra, om de kunne forestille sig at gå med det, hvis det blev redesignet som merchandise.

Netop den viden er vigtig, da der er brug et større datagrundlag til at komme videre med projektet. Det forklarer Esben Licht.

”Et af delmålene i projektet er at skabe viden om det potentielle marked for genbrugt merchandise. Så kan vi finde nogen, der gerne vil bruge de her tekstiler igen og hvor meget af det vil potentielle kunder faktisk gå med? Det er vigtige data, som kan hjælpe os med at lave kravspecifikationer til indsamling og kvalitetskontrol fremover”, forklarer Esben Licht.

 

Roskilde Festival som levende laboratorium

Da målgruppen for genbrugt merchandise vurderes at være festivaler, højskoler og efterskoler, der gerne vil reducere deres klimaftryk, er Roskilde Festival derfor et oplagt sted at teste konceptet og skabe et vidensgrundlag for det videre arbejde.

”Vi har valgt at lave et partnerskab med Roskilde Festival, da de er ambitiøse i forhold til at reducere deres miljø- og klimaaftryk fra blandt andet merchandise. Det interessante ved at stå herude og sortere et tons tekstil sammen med festivalgæsterne er, at det jo i høj grad er dem, vi ser som målgruppen”, siger Esben Licht.

 

En tekstilrevolution

En anden partner i projektet er Tekstilrevolutionen, en uafhængig tænketank og konsulenthus, der arbejder med at beregne og reducere miljøaftryk i tekstilindustrien. De står for den kvantitative og kvalitative analyse af workshoppens data.

Markus Hatting er medstifter og researcher i Tekstilrevolutionen. Han er i fuld gang med at veje de mange poser med ”ja” og ”nej”, da vi fanger ham til en snak midt i larmen fra festivalens mange lydanlæg.

”Lige nu tæller og vejer vi tekstilerne, for at finde ud af hvilke og hvor mange tekstiler, man kan tage ud af et genbrugsloop, og bruge til merchandise. Hvor meget af det, der bliver indsamlet fra tøjcontainere, og er på vej til udlandet, kan vi trække tilbage og genbruge i stedet for at producere nyt”, siger han.

 

Et spørgsmål om ressourcer

Modeindustrien er en betydelig kilde til drivhusgasemissioner. Produktion af tøj er en energiintensiv proces, der forbruger store mængder vand og producerer store mængder affald.

”Det vigtigste, når vi taler tekstil og bæredygtighed, er, hvordan vi kan mindske forbruget. Gennem workshoppen får vi indsigt i, hvor meget nyproduktion projektet potentielt kan erstatte – og dermed hvor store klimamæssige gevinster, der er at hente, hvis brugte tekstiler holdes i kredsløb i stedet for at blive eksporteret eller destrueret”, forklarer Markus Hatting.

Og selvom tallene ikke er endeligt opgjort endnu, mener Markus Hatting, at de foreløbige indikationer virker lovende.

”Vi har regnet med at 25-30 % af de her tekstiler kan bruges til Remerch, men indtil videre ser det tal ud til at være højere, og det er jo ret spændende i sig selv”, siger han.

 

Closing Loops giver muligheder

Mange små og mellemstore virksomheder har idéerne og netværket – men ikke nødvendigvis midlerne til at teste og skalere cirkulære løsninger. Her giver Closing Loops ikke kun økonomisk støtte, men også mulighed for at samarbejde og udfordre eksisterende forretningsmodeller i trygge rammer.

”Vi har i flere år har haft en ambition om få aktiveret den her værdikæde og gennem Closing Loops får vi en økonomisk rygdækning og et formelt partnerskab, der gør, at vi kan prøve tingene bedre af og gå mere i dybden”, forklarer Esben Licht.

Markus Hatting supplerer; ”Ideen var der og vi kendte allerede hinanden i forvejen, så det handlede om at skaffe midlerne til at løfte projektet og udfolde dets potentiale, for det ville vi ikke kunne have løftet alene”, siger han.

 

En god start

Med Roskilde Festival som testplads har Remerch-samarbejdet fået en flyvende start. Allerede næste år kan festivalgæster vælge det genbrugte merchandise i festivalens boder – og dermed være med til at sætte et konkret aftryk på den grønne omstilling.

__

Har du spørgsmål til projektet er du velkommen til at kontakte Esben Licht fra Copenhagen Merch Studio på el@cphmerchstudio.com.

Closing Loops er Medfinansieret af den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Vil du vide mere? Så kontakt

Jonathan Storm Simonsen

Kommunikationskonsulent | Knowledge Hub Zealand
joss@kalundborg.dk

Tlf. 21 53 09 96    

Læring

  • Festivalgæster sorterede 1 ton tekstiler som led i test af genbrug til nyt merchandise.

  • Projektet Remerch vil omdanne genbrugstøj til bæredygtigt merchandise til næste års festival.

  • Data fra workshoppen bruges til at vurdere potentialet og klimaeffekten ved cirkulært tekstilforbrug.