Dansk Producentansvar (DPA) administrerer reglerne om producentansvar for emballage. De har en selvbetjeningsløsning, hvor danske virksomheder selv skal sørge for at registrere sig, hvis de er en af de cirka 41.000, som er omfattet af EU’s emballagedirektiv. Det er også muligt at få hjælp til registrering via en kollektivordning.
”Der er stadig mange virksomheder, som endnu ikke har registreret sig. Vores Closing Loops-værdikæder arbejder med affalds- og CO2-reduktion, og derfor bør de også på dette område være frontløbere. Mange af dem sætter dog ikke produkter på markedet endnu, så det er måske først senere, at de omfattes af reglerne,” siger Conny Hanghøj, som er Senior Innovation Manager hos Food & Bio Cluster Denmark og projektleder i Closing Loops.
Hun ved, at mange virksomheder er i tvivl om omfanget, meromkostninger og håndteringen af deres egen emballage.
Der er imidlertid ingen vej udenom, da EU’s emballagedirektiv træder kraft i Danmark i oktober 2025, og de omfattede virksomheder skulle allerede d. 31. august i år have registreret, hvor meget emballage de forventer at sætte på markedet.
Emballage skal indsamles, genbruges eller genanvendes
De nye regler har afsæt i et formål om at reducere mængden af emballage. Emballage skal fremover indsamles, genbruges eller genanvendes, hvilket i første omgang ligner en ekstraregning for virksomhederne.
”Det er ikke enkelt at indsamle, sortere og genanvende emballage, så virksomhederne har en udfordring, som vi skal hjælpe dem med at løse,” siger Conny Hanghøj, som samtidig mener, at reglerne taler ind i den proces, som Closing Loops-værdikæderne allerede arbejder med.
Ca. 41.000 virksomheder omfattes af de nye regler for emballage. Alle virksomheder, som sender emballage på det danske marked, får ansvaret for emballagen i hele dens livscyklus - også efter den er tømt og affaldssorteret af slutbrugeren. Dette kan også gælde, selvom du ikke har producentansvaret for produktet i den primære emballage.
Få hjælp på formiddagsmøde
I november afholder Closing Loops en aktivitet på tværs af de deltagende virksomheder og værdikæder. Her sættes fokus på, hvad de nye regler for håndtering af emballage kan komme til at koste, hvad I skal gøre, hvis I ikke allerede har registreret jer, og hvordan I bedst muligt forbereder jer på de kommende indberetninger.
Sammen med Miljøstyrelsen stiller vi skarpt på grundstenene i det udvidede producentansvar for emballage og forbereder dig og din virksomhed på at blive klar til fremtidens emballagehåndtering.
Desuden deltager VANA, som er en kollektiv ordning for virksomheder, der bliver omfattet af producentansvaret for emballage. De påtager sig det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for producentansvaret på vegne af deres medlemmer.
Læring
- Er din virksomhed registreret hos DPA? Ellers overholder I ikke de nye emballageregler.
- 41.000 virksomheder påvirkes: Nye EU-regler kræver ansvar for emballagens livscyklus.
- Fra affald til ressource: Nye emballageregler kræver indsamling, genbrug eller genanvendelse af al emballage.