Skip to main content Skip to footer

Smukfest sigter mod 90% genanvendelse

Smukfest er et levende bevis på, at cirkulær økonomi ikke behøver at gå på kompromis med fest og fællesskab – tværtimod gør det festivalen endnu rigere. Læs her, hvordan sidste års affald er næste års ressource.

Når musikken spiller på Smukfest, og telte rejses i bøgeskovens omegn, foregår der en masse i kulisserne. For arrangørerne har en mission om en mere bæredygtig og cirkulær festival. Fx arbejder man på, at endnu flere kan overnatte i ’Ægget’. Det er en boform for to, hvor bunden fremover skal laves af plast fra forrige års festivalaffald; produceret af Gibo Plast, som er en af de fem Closing Loops-partnere i et værdikædesamarbejde, der består af

 • Skanderborg Festivalklub (som står bag Smukfest)
• Dansk Affaldsminimering
• Econet
• Gibo Plast
• Dansk Live

Ægget giver gæsterne en anderledes, men komfortabel overnatningsmulighed. Og vigtigst af alt – det kan genbruges år efter år. På den måde mindskes brugen af ’engangstelte’, som gæsterne har tendens til at efterlade på campingpladsen efter endt festival. Samtidig viser Ægget, hvordan ressourcer fra én festival kan blive til noget helt nyt året efter.

Værdikædesamarbejde skaber innovative løsninger

De fem forskellige aktører i værdikædesamarbejdet bidrager med hver deres ekspertise for at gøre Smukfest mere cirkulær.

"Vi har arbejdet med affaldssortering i mange år, men med hjælp fra Closing Loops og vores værdikædepartnere har vi virkelig kunnet sætte fart på udviklingen," fortæller bæredygtighedskoordinator Cathrine Bianca Christensen fra Smukfest. Det gælder blandt andet samarbejdet med Econet, der hjælper med at analysere og sortere affald. Sidste år blev hele 82% af affaldet genanvendt, og målet er at nå 90%. Et ambitiøst mål, der kræver tæt samarbejde og innovative løsninger.

Derfor står medarbejdere fra Econet i år og roder i restaffald, for hvad gemmer der sig i skraldespandene, når plast, metal, papir og glas er smidt i særskilte beholdere? Har noget af det resterende skrald nogle fælles karakteristika, så der kan sorteres endnu mere?  

”Vi er med i værdikædesamarbejdet Closing Loops, fordi det understøtter den proces, vi i forvejen er i gang med på Smukfest. Vi har i mange år haft fokus på affaldssortering og genanvendelse, men via Closing Loops kan vi dedikere endnu flere ressourcer til arbejdet.” 

Bæredygtighedskoordinator Cathrine Bianca Christensen, Smukfest

Kreativ motivation af festivalgæster

På campingområdet ’Kærligheden’ viser genbrug af badevand, hvordan cirkulær tænkning fungerer i praksis. 80% af badevandet genbruges til toiletterne – en løsning, der både sparer vand og ressourcer.

Et andet tiltag er, at de unge i år kunne leje en attraktiv plads – ’LækkerLejr’ - mod et depositum, som de får retur, hvis pladsen forlades ren og pæn. Et simpelt, men effektivt tiltag, der har resulteret i en væsentlig forbedring af områdets tilstand efter festivalen.

”For år tilbage var det op ad bakke at bede unge om at sortere undervejs eller tage deres ting med hjem igen til genbrug. De har skiftet holdning, men vi har også selv lavet et meget tydeligt skift i nudging,” fortæller Pernille, som er formand for de frivillige ’Genbrugsguider’.

Hun forklarer, at man har ændret kulturen med kærlighed: ”Vi roser, anerkender og laver små konkurrencer.  Kolde øl, shots eller kaffe som gevinst kan få to trætte drengelejre til at konkurrere om at gøre rent hurtigst. Vi giver dem et positivt modtryk og kan se, at de faktisk gerne vil bidrage,” siger Pernille og forklarer, at der også ligger en forpligtelse hos arrangørerne til at gøre det nemt at rydde op og genbruge. Fx ved at stille handy indsamlingsudstyr til rådighed.

 

”Lifestyle & Design Cluster har samarbejdet med Smukfest om bæredygtighed i mange år. Nu går vi skridtet videre med værdikædesamarbejdet i Closing Loops. Det er interessant at følge, hvordan festivalen har udviklet sig og konstant sætter en højere standard for grøn omstilling.”

Projektleder Frank Engelbrecht, Lifestyle & Design Cluster og tovholder for flere af de foreløbig 26 værdikædesamarbejder i Closing Loops.

Slut med engangskrus
En anden indsats er at udskifte engangsfadøls- og drinkskrus til et nyt cirkulært krus, der i modsætning til andre engangskrus kan genanvendes i produktionen af fødevare-emballage – og dermed også til produktion af nye plastkrus. På den måde skabes et cirkulært loop, hvor krus bliver til krus. 

De nye krus er produceret i rPET plast, hvilket betyder genanvendt PET-plast. Det er udviklet i et samarbejde mellem Royal Unibrew, plastvirksomheden Færch og Dansk Retursystem.

Pant skal motivere gæsterne til at aflevere krusene igen. Sidste år blev 30% af krusene indsamlet og omsmeltet. Målet var i 2024 at nå op på 75%, da det cirkulære krus dermed er den mindst CO2-belastende løsning, der er mulig hos Smukfest på nuværende tidspunkt. Det lykkedes over al forventning - indsamlingsprocenten på de nye krus kom op på 95%; en stor forbedring, der krævede både logistik og medspil fra gæsterne.

 

Fra 80% på forbrænding til 82% genanvendelse
Smukfest modtager hvert år i en hektisk uge 60.000 daglige besøgende i en festival-by på størrelse med Fredericia.
Derfor har man ’Johannelund’; en ressourceplads, hvor 700-800 tons affald håndteres løbende. Køkkenskabe, el-kedler, havestole og hvidevarer er blot nogle af de mange overraskende fund, som efterlades. Flasker, dåser og plast sorteres og genanvendes eller smeltes om. Cirka 40 frivillige ligger en stor arbejdsindsats på fire intense dage.

Før i tiden endte 80% på forbrænding, men efterhånden genanvendes eller omsmeltes langt det meste. Sidste år kom man op på 82% til genanvendelse. Smukfest vil nå 90%, men der skal ekstra til for at komme derop. Det er noget af det, som Værdikædesamarbejdet i Closing Loops arbejder med. Fx er målet, at Gibo Plast næste år skal lave endnu flere æg ud af det hårde affaldsplast.

”Bevillingen fra Closing Loops har været en løftestang for øget interesse for grøn omstilling i vores organisation. Som en del af projektet har vi udarbejdet en ambitiøs 5-års plan, som bestyrelsen har nikket ja til, og som vores 18.000 frivillige har taget imod med stor entusiasme. Den grønne omstilling er virkelig blevet et fælles projekt i organisationen, og Closing Loops har i den grad været med til at få stenen til at rulle,” fastslår Cathrine Bianca Christensen.

Vil du vide mere? Så kontakt

Frank Engelbrecht

Projektleder cirkulær økonomi | Lifestyle & Design Cluster
frank@ldcluster.com
Tlf. 21 74 00 20

Læring

  • Smukfest genanvender affald, bl.a. plast til overnatningsformen Ægget, for at fremme cirkulær økonomi
  • Festivalen har bevæget sig fra 80% forbrænding af affald til 82% genanvendelse. Målet er at nå 90%
  • Kreative tiltag som nudging og pant motiverer gæster til at bidrage til festivalens bæredygtighed