Skip to main content Skip to footer

Forlænget levetid på køkkener

CØ72

Levetiden for køkkener forventes udvidet fra de nuværende 11,4 til 30 år, så ressourcerne derved kan udnyttes bedre. 
Udskiftede låger m.m. sendes til Kronospan til genanvendelse. Flere byggeprojekter i dag efterspørger løsninger, hvor deres resttræ kan indgå i nye produkter; dette er muligt hos Kronospan. 

Der vil i værdikæden arbejdes på tværs med andre værdikæder for at udnytte tekstilaffald som fiber i stedet for træ i spånpladerne. Men kriteriet skal være det samme som ved træfiber: De skal kunne genanvendes 7-8 gange.

Formål

Design for disassembly
Allerede i designfasen at udvikle materialer og konstruktioner, der muliggør genanvendelse efter endt levetid. Spånplader kan genbruges, men kantbånd, laminater, greb og beslag kan ikke nødvendigvis. Alt skal kunne skilles ad for at muliggøre genbrug. 

Konstruktion
Udvikle nye konstruktionsformer og beslag, der muliggør og letter udskiftning af nedslidte eller ødelagte dele, uden at skifte hele elementer eller køkkener. 

Re-Do
Konceptualisere udskiftning af fx låger og bordplader frem for hele køkkener. På den måde kan man sikre et nyt look og udskifte slidte dele, uden at skifte hele køkkenet. 
Sikre effektive forretningsgange (opmåling, ordrebehandling, produktion og logistik samt montage), så konceptet bliver økonomisk attraktivt for kunder, butikker og producenter. 

Genanvendelse
Vi har i Danmark et velfungerende system, hvor brugte køkkener leveres til genbrugspladser, der returnerer træ og spånplader til spånpladefabrikken. Her knuses delene og materialet genbruges.
Udfordringen er, at alt knuses, uanset om noget kunne være genbrugt. Kan vi i stedet udvikle en indsamling af brugte køkkener til genbrug, reparation og omlakering?

 
I projektet vil der være udvikling og implementering af kvalitetssikringsmetoder, der fører til høj kvalitet og kan tåle stort slid over en lang levetid – til trods for, at der anvendes genanvendte materialer.  Fremstilling af prototyper, demonstrationer, pilotprojekter, afprøvning og validering af nye eller forbedrede produkter eller produktionsmetoder.

 

Reduktioner

Mere genanvendt resttræ

100 tons

CO2e

183.000 tons

Take back-modeller og reparationer

Køkkenbranchen i Danmark er en af de største aftagere af spånplader. Der er behov for at udvide levetiden af køkkener og udnytte restmaterialer fra gamle køkkener. 
I dag kan man benytte genanvendelse af træ til spånplader med op til 100% genanvendte træmaterialer. Spånplader kan genanvendes 6-7 gange. Der er behov for, at affaldstræ udnyttes bedre som ressource til fx spånplader frem for, at det ender som forbrænding. 

Spånpladeproducenten Kronospan mangler i dag resttræprodukter, og der er fokus på at sikre forsyningen gennem bedre samarbejde fra genanvendelsespladserne i Danmark, samarbejde i værdikæden med take back-ordninger og med virksomheder, som har store mængder træaffald, der i dag afbrændes. 

Der ses både på, hvordan vi sikrer, at affaldstræ benyttes som ressource i højere grad end i dag, og hvordan vi kan få flere take back-løsninger som fx hos STARK, der lægger pant på paller for at sikre, at de tilbagetages.

697.000 tons træaffald fra savværker, køkken-og møbelproducenter, forbrugere og fra byggeriet skal udnyttes bedre som ressource og ikke som tidligere primært sendes til forbrænding. 

Deltagernes roller

TCM leverer 25.30.000 køkkener om året. Der arbejdes i værdikæden med take back-modeller og reparation af gamle køkkener. 

Kronospans rolle i projektet er at eksperimentere med både at få bedre materialeflows fra brugt træ- og tekstilfiber ind i spånplader. Derudover skal Kronospan sikre sporing af deres genanvendte spånplader fra gamle køkkener, så der kan måles på genanvendelse og levetid. 

TCM group, den største danskejede køkkenvirksomhed med produktion i Danmark, skal arbejde med at udvikle nye koncepter til reparation og upgrade i designs. Derudover skal der eksperimenteres med en take back-løsning fra projekter og brugere af brugte køkkener, der ønsker udskiftning i samarbejde med Kronospan. 

&Shuffle har arbejdet på koncepter til at hacke IKEA-køkkener i mindre skala, så der ikke købes nyt, men i højere grad upgrades. &Shuffle´s erfaringer og indsigt i udfordringer benyttes i projektet til at kickstarte et større set op med større volume. 

Stykka designer og producerer produkter til cirkulært byggeri og inventar, og har stor erfaring indenfor problemstillinger og løsninger. Deres erfaringer sammen med &Shuffle sættes i spil i projektet for at få arbejdet med længere levetid, take back løsninger i stor skala i den danske køkkenbranche. 

AFLD hjælper med input til, hvordan cirkulationen af resttræ og køkkenaffald forbedres. 

Partnere

Kronospan
TCM group
&Shuffle 
Stykka 
AFLD 

Periode

1. januar 2024 – 30. juni 2026


Projektleder / Navn på vej. Interesserede kan kontakte:

Betina Simonsen

E-mail betina@ldcluster.com

Tlf. 29360090