De grønne proteiner er vigtige brikker i at reducere forbruget af animalske proteiner. Her kan bælgfrugter i kombination med den eftertragtede umami-smag fra tang åbne for nye muligheder.
Formål
Bælgfrugter er i fokus som en helt nødvendig del af den grønne omstilling, da de grønne proteiner er en vigtig brik i at mindske forbruget af animalske proteiner.
Bælgfrugter i kombination med den eftertragtede umami-smag fra tang skal i dette projekt skabe smagfulde kondimenter, som tilsammen kan bidrage til en betragtelig CO2 reduktion.

Reduktioner


En knivspids umami skaber smagfulde planterige retter
Der ligger et enormt potentiale i at dyrke og anvende danskproducerede bælgfrugter som menneskeføde.
Dyrkningen af bælgfrugter er samtidig en vigtig brik i et mere bæredygtig landbrug, da de binder vigtige næringsstoffer i jorden og mindsker behov for kunstgødning.
Men det er en lang og tung værdikæde, som skal op i gear for at blive et virkeligt aktiv og erstatte kød med bælgfrugter i køkkenet.
Samarbejdet mellem CONTEMPEHARY og Dansk Tang forbinder primærproducenten (afsætning af bælgfrugter og tang) med produktionsleddet og afsætningen via CONTEMPEHARY.
Fra sidestrøm til højkvalitetsprodukt
I projektet kombineres bælgfrugter med optimal udnyttelse af tang, som også er en råvare med stort potentiale og især kendt for sin umamismag.
Trods sine mange gode egenskaber i forhold til CO2-aftryk og bæredygtighed, har også tang svært ved at finde sin plads i de fleste husholdninger.
Dansk Tang vil som en del af projektet implementere dyrkning af flere tangarter i Danmark og samtidig sikre, at hele tanghøsten anvendes - uanset udseende og størrelse på stykkerne.
I dette projekt arbejder man specifikt med at forædle frasorteret tang til produktion af smagsgivere/kondimenter og derved forvandle sidestrømmen til højkvalitetsprodukt.
Kondimenterne tilfører umami og fylde til kødløse retter og har potentiale til at reducere anvendelsen af kød i blandt andet offentlige køkkener, hvor tangkondimenterne gør retterne mere velsmagende og tilfredsstillende.

