Skip to main content Skip to footer

Grønne proteiner: Tang og bælgfrugter som smagsgivere

CØ61

De grønne proteiner er vigtige brikker i at reducere forbruget af animalske proteiner. Her kan bælgfrugter i kombination med den eftertragtede umami-smag fra tang åbne for nye muligheder.  

Formål

Bælgfrugter er i fokus som en helt nødvendig del af den grønne omstilling, da de grønne proteiner er en vigtig brik i at mindske forbruget af animalske proteiner. 

Bælgfrugter i kombination med den eftertragtede umami-smag fra tang skal i dette projekt skabe smagfulde kondimenter, som tilsammen kan bidrage til en betragtelig CO2-reduktion.  

 

Reduktioner

På vej

Vi regner på tallene

På vej

Vi regner på tallene

En knivspids umami skaber smagfulde planterige retter

Der ligger et enormt potentiale i at dyrke og anvende danskproducerede bælgfrugter som menneskeføde. 

Dyrkningen af bælgfrugter er samtidig en vigtig brik i et mere bæredygtig landbrug, da de binder vigtige næringsstoffer i jorden og mindsker behov for kunstgødning.  

Men det er en lang og tung værdikæde, som skal op i gear for at blive et virkeligt aktiv og erstatte kød med bælgfrugter i køkkenet.  

Samarbejdet mellem CONTEMPEHRARY og Dansk Tang forbinder primærproducenten (afsætning af bælgfrugter og tang) med produktionsleddet og afsætningen via CONTEMPEHRARY. 

Fra sidestrøm til højkvalitetsprodukt

I projektet kombineres bælgfrugter med optimal udnyttelse af tang, som også er en råvare med stort potentiale og især kendt for sin umamismag.  

Trods sine mange gode egenskaber i forhold til CO2-aftryk og bæredygtighed, har også tang svært ved at finde sin plads i de fleste husholdninger.  

Dansk Tang vil som en del af projektet implementere dyrkning af flere tangarter i Danmark og samtidig sikre, at hele tanghøsten anvendes - uanset udseende og størrelse på stykkerne.  

I dette projekt arbejder man specifikt med at forædle frasorteret tang til produktion af smagsgivere/kondimenter og derved forvandle sidestrømmen til højkvalitetsprodukt. 

Kondimenterne tilfører umami og fylde til kødløse retter og har potentiale til at reducere anvendelsen af kød i blandt andet offentlige køkkener, hvor tangkondimenterne gør retterne mere velsmagende og tilfredsstillende.   

Partnere

CONTEMPEHRARY ApS (projektejer) 
Dansk Tang 

Periode

1. januar 2024 – 30. juni 2026


Projektleder

Conny Hanghøj 

Senior Innovation Manager 

 

Tlf. 5098 0037 

E-mail cha@foodbiocluster.dk 

Tlf. 50980037