S.A.I. Danmark, AKF Holding og DEAS er gået sammen for at foreslå konkrete, cirkulære løsninger til forlængelse af levetiden på eksisterende hvidevarer i stedet for blot at fokusere på nyindkøb. De vil bidrage aktivt til at fremme en mere cirkulær håndtering af hårde hvidevarer i udlejningssektoren gennem levetidsforlængelse af produkter.
Formål
Projektets overordnede formål er at etablere et innovativt værdikædesamarbejde, der udvikler, implementerer og skalerer cirkulære tiltag for at forlænge levetiden af hårde hvidevarer i udlejningssektoren. Målet er at øge den gennemsnitlige levetid fra de nuværende 6-8 år til 10-12 år, hvilket vil resultere i en betydelig reduktion af ressourceforbrug og CO2-udledning.

Reduktioner


Værdikædesamarbejde for forlængelse af levetiden på hårde hvidevarer i udlejningssektoren
I dette samarbejde fokuseres der på etableringen af en værdikæde, som forlænger levetiden på hvidevarer i lejeboliger og understøtter færre udskiftninger af hårde hvidevarer. Indtil videre har værdikæden i udlejningssektoren være lineær fra producent mod forbruger og derefter kassering.
Projektet vil fokusere på at etablere nye samarbejder i værdikæden, blandt andet når hvidevarer sendes til reparation hos leverandøren fremfor at blive kasseret. Beslutninger om evt. reparation eller kassering skal tages på et oplyst grundlag.
Formålet er at øge levetiden på disse apparater, reducere ressourceforbrug og CO2-udledning samt fremme bæredygtige valg ved hjælp af et digitalt værktøj, Ecovalg, der understøtter beslutningstagning om vedligeholdelse, reparation og udskiftning. Ecovalg-værktøjet giver alle aktører i værdikæden, fra udlejere til lejere, mulighed for at træffe informeret valg, der prioriterer reparation fremfor tidlig udskiftning.
Projektet vil også omfatte en kvalitativ undersøgelse af adfærd hos både lejere og udlejere for at forstå beslutningsprocesserne og udvikle adfærdsændrende strategier, herunder nudging-tiltag, der fremmer vedligeholdelse og reparation af hvidevarer.
Gennem samarbejde med leverandører, udlejere, administratorer og forskningsinstitutioner som Teknologisk Institut, vil projektet skabe en cirkulær værdikæde, hvor hårde hvidevarer anvendes længere, hvilket understøtter både økonomiske og miljømæssige mål.
Artikler om projektet
Længere liv til hårde hvidevarer skal mindske ressourcespild
Et af vores værdikædesamarbejder – CØ114 – arbejder med at bekæmpe tendensen til, at hvidevarer holder kortere og kortere tid. Målet er at udvikle nye innovative værktøjer til at træffe bedre beslutninger med fokus på forbrugerens anvendelse af produkterne.
Læs mere her