Skip to main content Skip to footer

Næringsoverskud fra danske farvande til fødevarer og organiske produkter

CØ57

For store mængder næringsstoffer i danske farvande kan føre til algevækst og iltsvind. Men hvad nu hvis man 'høster' næringsstofferne og konverterer dem til bæredygtige fødevarer og organiske gødningsprodukter? Det er omdrejningspunktet i dette værdikædesamarbejde. 

Formål

I dette værdikædesamarbejde fokuseres der på at udnytte de alt for store mængder af næringsstoffer i danske farvande og konvertere dem til bæredygtige fødevarer og organiske gødningsprodukter, ved hjælp af nye teknologier inden for fødevare-, gødnings- og foderproduktion. 

Overskuddet af næringsstoffer er i høj grad forårsaget af landbrugssektorens intensiverede produktionsmetoder, og derfor må der tages nye metoder i brug, der kan forskyde denne ubalance, da landbruget som erhverv ikke forventes at omstille sig til bæredygtig produktion på den korte bane. 

 

Reduktioner

På vej

Vi regner på tallene

På vej

Vi regner på tallene

Fra problemer i havet til nyttige produkter i fødevareproduktionen

Formålet med projektet er at anvende nye teknologier inden for fødevare-, gødnings- og foderproduktioner til at udnytte overskuddet af næringsstoffer i vores farvande til at fremstille nye produkter.  

Værdisidestrømene udnyttes til produktion af tang i fødevarekvalitet, opdræt af laks, fremstilling af tangbaserede biostimulanter og gødning fra soldaterfluelarver.  

Projektet er et værdikædesamarbejde, hvor de innovative teknologiske løsninger vil blive udviklet i et samarbejde mellem aktører på tværs af værdikæden og DTU Aqua, som inddrages i den videnskabelige del af udviklingsprocessen for at sikre kvaliteten af udviklingsarbejdet. 

Partnere

Aurelis A/S (projektejer) 
NordInvent ApS 
Business Lolland-Falster 
Enorm Biofactory ApS 
DTU Aqua ​ 

Periode

1. januar 2024 – 30. juni 2026


Projektleder

Conny Hanghøj 

Senior Innovation Manager 

Tlf. 50980037

E-mail cha@foodbiocluster.dk