Skip to main content Skip to footer

Rapeseedcake4Food:

CØ119

Fermenteret rapskage som bæredygtig ingrediens

Hvert år produceres der i Danmark 300.000 tons rapskage – et restprodukt fra olieudvinding, der primært anvendes til dyrefoder, biogas eller eksport. Nu baner et nyt værdikædesamarbejde vejen for at upcycle rapskage til en proteinrig og holdbar fødevareingrediens gennem fermentering.

Formål

Samarbejdet sigter mod at upcycle rapskage fra et lavværdi-restprodukt til en højværdikomponent i fødevareindustrien. Med en innovativ fermenteringsproces, udviklet af Ferm Food ApS, kan de bitre og sundhedsskadelige glukosinolater i rapskage neutraliseres. Dette åbner op for nye anvendelsesmuligheder, især i brødsektoren, hvor ingrediensen kan forlænge holdbarheden, øge proteinindholdet og erstatte tilsætningsstoffer.

Fra restprodukt til skalerbar løsning

Projektet indebærer opskalering af Ferm Foods’ fermenteringsteknologi til fødevareproduktion. En prototype af en fermenteringscontainer udvikles for at sikre en stabil og kontamineringsfri proces, hvilket muliggør fremtidig industriel produktion. Samtidig leverer Nordfyns Planteprotein danske rapsråvarer, og Vadehavsbageriet tester opskrifter med fermenteret raps til brødindustrien.

Reduktioner

Værdikæden bidrager konkret ved at upcycle rapskage, mindske behovet for animalsk protein og reducere madspild i bageribranchen.

Partnernes forventning til fermenteret rapskage i projektperioden:

80 tons

En enkelt fermenteringscontainers produktion af fermenteret rapskage herefter:

440 tons årligt

FermFood ApS
Nordfyns Planteprotein ApS
Vadehavsbageriet ApS

Periode

1. januar 2025 – 30. juni 2026


Projektleder

Conny Hanghøj,
Senior Innovation Manager, Food & Bio Cluster Denmark 

E-mail cha@foodbiocluster.dk
Tlf. 50 98 00 37