Værdikædesamarbejdet vil implementere og skalere et biogent koncepthus, kaldet Ecomodulet, der har været en del af Realdanias konkurrence ”4 til 1 planet”.
Formål
Det biogene koncepthus på 150 m2 har et fodaftryk på knap 80 m2 og et CO2-aftryk på mellem 2,5 og 5 kg CO2e. Huset er udtænkt som et modulkoncept for at reducere ressourcespild i produktion og udførslen. Sammen med EcoCocon og Roust Element vil JDH-BYG implementere de første koncepthuse på markedet og skalere produktionen af dem gennem de næste 3 år. I implementeringen og skaleringen af Ecomodulet forsøger partnerne at gentænke alle dele af værdikæden, så deres bygning opnår så lavt et CO2 aftryk som muligt.
Reduktioner
Præcise tonnagebaserede mål for affaldsreduktion og genanvendelse kan være vanskelige at angive. Man kan dog kvantificere effekterne i form af markante CO2-reduktioner, brugen af regenererbare materialer og en mere effektiv ressourceudnyttelse i byggeriet.
Konkrete tiltag og deres virkning
Valg af byggematerialer:
Partnerne har en ambitiøs målsætning om, at en høj procentdel af byggematerialerne i Ecomodulet skal være enten biogene eller genbrugte.
Samarbejde om helvægsleverance:
Der er etableret et samarbejde med ROUST, der muliggør helvægsleverancer. Det ressourceoptimerer byggeprocessen, da både råhuset, etagedæk, tagmoduler og de indvendige vægge leveres som en samlet enhed, der minimerer affald i produktionen.
Simplificering og optimering af byggeproces:
Ecomodulet er udviklet som et modulkoncept, hvor hele konstruktionen er tænkt i kvadrater af 60x60 cm. Dette simplificerer og optimerer byggeprocessen og reducerer ressourcespild. Ecomodulet er desuden designet til adskillelse.
Reduktion af CO2-aftryk:
Et vigtigt fokusområde er at reducere CO2-aftrykket i byggeriet. JDH-BYGs tidligere nybyggeri har haft et gennemsnitligt CO2-aftryk på 9,7 kg CO2e/m2/år, hvorimod Ecomodulet for nuværende vurderes til at ligge på 5 kg, men vil inden året er omme ramme 2,5 kg CO2e/m2/år.