Skip to main content Skip to footer

Tekstilbroen

CØ116

Cirkulær transformation af lineært værdikædesamarbejde i sundhedssektoren

Værdikæden vil transformere den lineære værdikæde for tekstiler i sundhedssektoren til en lukket, cirkulær værdikæde på tværs af landegrænser og derved skabe en ny tekstilbro. Konkret er målet at sikre, at tekstiler fra sundhedssektoren forbliver i sundhedssektoren.

Formål

Eksisterende løsninger til genanvendelse af hospitalstekstiler er baseret på processer, hvor tekstilerne tages ud af deres kredsløb og genanvendes til andre produkter, fx tasker, penalhuse og sammensyede fashiontekstiler; en spiralgenanvendelse, hvor materialerne forlader deres egen værdikæde, og således aldrig vender tilbage til sundhedssektoren.

I Closing Loops cirkulære værdikæde vil der ved hjælp af mekanisk genanvendelse blive produceret patientbeklædning (indledningsvist strømper, som er et ensartet produkt og en væsentlig del af partnernes portefølje), der kan integreres direkte i værdikæden.

Tekstilerne vil bibeholde den højest mulige placering i genanvendelseshierarkiet, hvilket er hidtil uset.
I projektperioden udvikles der desuden et roadmap for, hvordan denne genanvendelsesmetode hurtigt og effektivt udbredes til flere typer patientbeklædning og andre uniforme produkter i sundhedssektoren.

Etablering af en cirkulær tekstilbro

Værdikædesamarbejdet fokuserer på at udvikle og implementere nye løsninger, der skal forbedre genanvendelsen af tekstiler i sundhedssektoren. Samtidig skal målene om at reducere affaldsmængde og CO2-udledning opfyldes uden at kompromittere kvalitet og hygiejne.

De ønskede slutresultater er etablering af en cirkulær tekstilbro med en funktionel og cirkulær forbindelse mellem Danmark og Tyrkiet, der har teknisk ekspertise, som muliggør genanvendelse af sundhedstekstiler.
Dermed forbliver materialer i sundhedssektoren og understøtter principperne i genanvendelseshierarkiet. 

Der skal udvikles og produceres prototyper af patientbeklædning, primært hospitalsstrømper, der består af mindst 50 % genanvendt materiale.

Reduktioner

10 tons tekstilaffald til genanvendelse

I værdikæden indsamles kasserede tekstiler fra den danske sundhedssektor, der estimeret genererer omkring 250 tons tekstilaffald årligt baseret på forbruget af patientbeklædning, fladvarer og personaletøj.

Af de 250 tons tekstiler, der årligt produceres til patientbeklædning og fladvarer, forventer værdikædeprojektet indledningsvist at genanvende 10 tons tekstilaffald årligt fra den danske sundhedssektor.

Bispebjerg Hospital Centralvaskeriet
Hansen Textile ApS
Udenrigsministeriet, generalkonsulatet i Istanbul
WHITEWEAR ApS 
Teknologisk Institut

Periode

1 januar 2025 – 30. juni 2026


Projektleder

Maria Rahbek Pedersen, 
Teknologisk Institut 

E-mail mrap@teknologisk.dk
Tlf. 72 20 23 92