På LOOP Forum 2025 blev Closing Loops-analysen 2025 lanceret. Den kortlægger de første erfaringer fra næsten 300 virksomheders arbejde med cirkulær økonomi i værdikæder, og peger på, at succes kræver mere end gode intentioner: Det gælder om at skabe fælles retning, dele data og sikre, at hele organisationen er med. Samtidig viser analysen, at værdikædesamarbejde er afgørende for at implementere og skalere cirkulære løsninger.
”Closing Loops-analysen kortlægger læringer af cirkulær økonomi i værdikædesamarbejder i praksis – og hvordan de konkrete læringer fra programmets første halvdel ser ud,” sagde senioranalytiker Rikke Lydert Kvist fra Tænketanken Mandag Morgen ved præsentationen, som blev afsæt for en velbesøgt paneldebat.
Debattørerne var:
- Prisbelønnet klimajournalist og founder Signe Wenneberg, Den lille grønne avis
- Stifter Henrik Ottesen, FoodRemade - Værdikædesamarbejde: Upcycling af overskudsbrød
- CMO Lene Nedergaard, F. Engel - Værdikædetjek: Genanvendelse af uniformer
- Direktør Betina Simonsen, Lifestyle and Design Cluster - Værdikædesamarbejde: Forlænget levetid på køkkener
- Projektleder Steven Kær Bjerke Møller, Erhvervshus Hovedstaden
Moderator: Direktør Andreas Nikolajsen, Tænketanken Mandag Morgen
”Vi skal ud at fortælle historier for at ændre et helt mindset i min og ældre generationer. Som fx værdikædesamarbejdet om udvikling af det tidligere rådhus i Høje Taastrup.”
Klimajournalist og founder Signe Wenneberg, Den lille grønne avis

Vi møder stadig for mange nej-hatte
Stærke stemmer med indgående viden om cirkulær økonomi præsenterede til paneldebatten deres bud på store udfordringer - og hvad vi helt konkret kan gøre ved dem.
Stifter Henrik Ottesen fra FoodRemade var klar i mælet: ”Vi møder stadig for mange nej-hatte, når vi forsøger at finde løsninger.” Han er med i et værdikædesamarbejde om upcycling af overskudsbrød, og pegede på, at processer, kultur og helt praktiske bump på vejen spænder ben. Fx kan fragt komme til at fylde meget i klimaregnskabet, når man er i opstarten, og stadig transporterer små enheder.
CMO Lene Nedergaard fra F. Engel supplerede med erfaringer fra tekstilbranchen. Virksomheden deltager i et værdikædetjek om genanvendelse af uniformer:
”Vi har lavet takeback-system, men brugt arbejdstøj er ofte for beskidt og slidt til at kunne genanvendes til nye fibre. Samtidig indeholder tøjet ofte et højt niveau af blandingsmateriale, som endnu ikke kan adskilles. Vi oplever, at skalerbarheden er vanskelig. Takeback-systemer lyder nemme, men er dyre og udfordrende – især hvis de går ud over landets grænser. Så vi rammes især på lovgivning, når vi arbejder med dette.”
”Jeg vil gerne slå et slag for data og analyse. Vi skal kende retningen og forstå, hvad kunderne forventer, også når det gælder prissætning.”
CMO Lene Nedergaard, F. Engel

Det koster at være cirkulær
Betina Simonsen er direktør fra Lifestyle and Design Cluster og samtidig involveret i værdikædesamarbejdet Forlænget levetid på køkkener
”Lifestyle and Design Cluster har arbejdet med cirkulær økonomi i 15 år, og jeg har mødt mange ildsjæle. Men jeg kan se, at det er en stor barriere for dem at få hele virksomheden med. Samtidig er det meget kritisk, at forbrugerne generelt synes, at cirkulære produkter er for dyre. De forstår ikke, at det modsatte er tilfældet. Cirkularitet koster.”
”Det er vigtigt at arbejde på tværs. Alle forsøger at lave egne digitale løsninger, men det er for dyrt. I stedet skal man bruge hinandens erfaringer. I tekstilindustrien kan vi fx lære af teknologierne i plastbranchen.”
Direktør Betina Simonsen, Lifestyle and Design Cluster
Politik og lovgivning halter bagefter
Signe Wenneberg er prisbelønnet klimajournalist og founder af Den lille grønne avis. Samtidig er hun medlem af Strategisk Forum i Closing Loops.
Hun ser det som et stort problem, at Danmark politisk og lovgivningsmæssigt halter bagefter:
”Vi river alt for mange bygninger ned, og understøtter dermed en meget belastende industri. Det er bydende nødvendigt med en lovgivning, der beskytter vores bygningsmasse og sætter materialer i cirkularitet. Vi tillader bygherrer at ødelægge dansk kulturarv. Kommende generationer kan ikke se historien.”
”Det er vigtigt at få cirkulære ambassadører ind i virksomheder, hvor mange er vant til at tænke lineært. Vi skal være bedre til at tænke længere frem og involvere på tværs – både internt og eksternt.”
Stifter Henrik Ottesen, FoodRemade
Efterspørgslen mangler - det offentlige bør gå forrest
Projektleder Steven Kær Bjerke Møller, Erhvervshus Hovedstaden fremhævede manglende efterspørgsel som en af de største hindringer for cirkulære løsninger:
”Det offentlige skal gå forrest, og samtidig skal vi øve os i at arbejde på tværs af sektorer. Her skal vi turde dele meget mere om os selv. Det er ikke nok med partnerskaber. En cirkulær fremtid kræver dyb indsigt i hinandens forretninger, fx omkring data. Det nytter ikke at spille med lukkede kort,” sagde han.
Debatten gik livligt, og panelet var enige: Cirkulær økonomi er ikke "bare lige" — men potentialet er stort, hvis vi tør dele, samarbejde og skubbe på.
Diskussionen landede på, at værdikædesamarbejder, intern involvering og datadrevet innovation er vejen frem, og som Henrik Ottesen slog fast:
"Vi skal have ambassadører i virksomhederne, der kan tænke cirkulært og fremad."

Læring
-
Cirkulær økonomi kræver fælles retning, datadeling og stærkt værdikædesamarbejde.
-
Barrierer som lovgivning, kultur og efterspørgsel hæmmer skalerbarhed og implementering.
-
Ambassadører, deling af erfaringer og offentlig efterspørgsel er nøgler til fremtidig succes.